המרכז האסטרונומי

השכנה הקרובה - אנדרומדה

גלקסיית אנדרומדה היא הגלקסיה הגדולה הקרובה ביותר אלינו – במרחק של רק 2.5 מיליון שנות אור (מהירות האור – 300,000 קילומטר בשניה!) והיא נמצאת בקבוצת הכוכבים אנדרומדה (מפה מצורפת).
אנדרומדה גדולה יותר מגלקסיית שביל החלב שלנו. בעוד קוטרה של שביל החלב מוערך בכ 100,000 שנות אור, אנדרומדה היא מפלצת של ממש בעלת קוטר של 150,000-200,000 שנות אור ומכילה כטריליון כוכבים. התמונה הרחבה מראה רק חלק מהגלקסיה שמכיל 100 מיליון כוכבים ומאות אובייקטים אחרים.
בדומה לשביל החלב, אנדרומדה היא גלקסייה ספירלית.
דרך טלסקופ קטן או משקפת, אנדרומדה מתגלה ברוב הדרה וסביבה ניתן גם לזהות את גלקסיות הלוויין – M110 & M32. טלסקופים גדולים יותר יספקו יותר פרטים אבל בגלל גודלה הזוויתי של הגלקסיה היא לרוב לא תיכנס כולה לשדה הראיה בטלסקופים כאלה.
התקופה הטובה ביותר לצפייה באנדרומדה היא תקופת הסתיו.
התמונה בשחור לבן צולמה במצפה שלנו והכוונה היא להראות כיצד ניתן לראות את אנדרומדה דרך טלסקופ גדול יחסית – ממקום חשוך
 
 
בעוד רוב הגלקסיות מתרחקות מאיתנו, אנדרומדה דווקא מתקרבת. את זה יודעים מכיוון שהאור שלה מוסח לכחול. לפי חוקי דופלר אור מאובייקטים שמתרחקים מאיתנו מוסט לאדום בעוד אור מאובייקטים שמתקרבים אלינו מוסח לכיוון החלק הכחול של הספקטרום.
לפי המדידות אנדרומדה ושביל החלב מתקרבות אחת לשניה בקצב של כ 130 קילומטרים בשניה.
אין ממש מה לדאוג, המפגש המיוחל יקרה רק בעוד 4-5 מילארדי שנים כאשר במאות ועשרות מיליוני השנים הקרובות למפגש המראה בשמיים יהיה שונה לחלוטין מכל מה שאנחנו מכירים היום.
השם המאוד מיוחד שאסטרונומים נתנו לגלקסיה המאוחדת שתיווצר הוא: Milkomeda… הרבה דמיון לא היה כאן.

התמונה הבאה היא תקריב לחלק מהגלקסיה ומראה כיצד נראים מאה מיליון כוכבים!

 

ואם כבר מדברים על אנדרומדה, זה מיקומה על המפה – בקבוצת הכוכבים אנדרומדה. חפשו את הריבוע של פגסוס בשמיים, מימינו את הכוכב הבהיר Mirach (אובייקט מדהים לצפייה בעצמו עם הפתעה למתמידים) והגלקסיה נמצאת מעליו

קרדיטים לתמונות של נאסא: NASA, ESA, J. Dalcanton (University of Washington, USA), B. F. Williams (University of Washington, USA), L. C. Johnson (University of Washington, USA), the PHAT team, and R. Gendler.

אתגרים של אסטרונאוט

אם היינו אומרים לך שאנחנו יכולים להפוך אותך לאסטרונאוט/ית? כן, כן- לאסטרונאוטים מוסמכים של ממש! אוקיי, אז כנראה שאנחנו "קצת" מגזימים, ולא נוכל באמת להכשיר

כנס SpaceTech 2023

כנס SpaceTech 2023 אתמול השתתפנו בכנס SpaceTech 2023 שנערך בתל אביב. זכינו לפגוש ולשמוע את ראשי תעשיית החלל הישראלית, ולשמוע על התכניות של ישראל לטווח הארוך

השמש – דיסקה מלאה

השמש – דיסקה מלאה חם מהתנור!היום ערכנו ניסוי ראשון עם טלסקופ שמש חדש שהצטרף למצפה.הטלסקופ (העליון בתמונה) נועד לצילום כל דיסקת השמש בעוד הגדול יותר

טבעת של אש – ליקוי 2023​

תושבי יבשת אמריקה זכו לחזות לאחרונה באירוע מרהיב – ליקוי חמה טבעתי. התופעה הקוסמית המשגעת הזו הייתה ניתנת לצפייה בחלקים של ארצות הברית, מקסיקו, מרכז אמריקה ודרום אמריקה לפני יומיים ב-14 באוקטובר.

שאלות? אנחנו כאן לכל צורך

ניתן גם להשאיר הודעה בטופס יצירת קשר: