הספקטרום האלקטרו מגנטי על קצה המזלג

דיברנו לא מעט על אובייקטים מרוחקים ועל טלסקופ החלל James Webb אבל דילגנו על הבסיס – מה זה בכלל אור?
אור הוא אנרגיה שנעה בגלים במהירות האור – 300,000 קילומטרים בשניה – ונושאת עימה מידע מאובייקט שפולט אותה והוא רק חלק קטן מתחום רחב יותר שנקרא הספקטרום האלקטרו מגנטי.
מכיוון שהאנרגיה הזו מאופיינת על ידי גלים (תדר – ראו תמונה) ניתן לסווג אותה לפי המרחקים בין שתי פסגות גלים סמוכות. כאשר הפסגות קרובות מדובר בקרינה עוצמתית יותר וככל שהפסגות מתרחקות עוצמת האנרגיה פוחתת.
הדגמה פשוטה היא סירנה של רכב הצלה. כאשר רכב כזה מתקרב אלינו העליה וירידה של הצליל מהירות מאוד (הצליל נדחס) והצליל גבוה. כאשר הוא מתרחק מאיתנו מהירות זאת פוחתת משמעותית והצליל נהיה עמום ועמוק יותר.
 
קרינת גמה וקרני X- אנרגיה רבת עוצמה הנפלטת מאובייקטים חמים ביותר כמו אירועי סופרנובה כוכבי ניוטרונים, פולסרים דיסקות ספיחה של חורים שחורים והתפרצויות סולאריות מהשמש שלנו.
קרינה אולטרא סגולה נפלטת מכוכבים (כולל השמש שלנו) ואובייקטים חמים במיוחד.
שלושת תחומי האנרגיה האלה נחסמים ברובם על ידי האטמוספרה של כדור הארץ. על כן טלסקופים שמיועדים לצפייה בתחומים אלה של הספקטרום נמצאים בחלל.
האור הנראה – מתחיל מ 400 ננומטר ועד 700 ננומטר, תחום צר יחסית של הספקטרום הוא האור שאנו מכירים ורואים מדי יום. השמש פולטת אור לבן שניתן לשבירה והפרדה למרכיביו – כמו קשת בענן שבה אור השמש נשבר בטיפות הגשם.
 
התחומים הבאים, אינפרא אדום, גלי מיקרו ורדיו הם תחומים שאורך הגל הולך וגדל והם אנרגטיים פחות. אור שמגיע מעצמים רחוקים מאוד כמו גלקסיות קדומות מאבד את רוב האנרגיה שלו במהלך המסע שלו וגם כתוצאה מהתרחבות היקום שמותח את הגל. טלסקופ החלל Hubble יכול "לראות" חלק מתחום האינפרא אדום הנמצא קרוב לאור הנראה וטלסקופ החלל החדש James Webb מתמחה באינפרא אדום ומשימתו היא צפייה באובייקטים הקדומים והרחוקים ביותר ביקום. אינפרא אדום מושפע מאוד מטמפרטורה ועל כן James Webb מכיל מגן שמש שמאפשר לשמור על האופטיקה ושאר המכשירים בטמפרטורה קרה מאוד.
 
גם לגלי מיקרו ורדיו ישנם טלסקופים יעודיים. כאן אנו מדברים על טלסקופי רדיו עצומי מימדים שלרוב נמצאים בקבוצות המתפקדות כמכשיר אחד וזה בגלל החולשה של גלים אלה. גלים אלה לא נחסמים על ידי האטמוספרה של השמש ועל כן טלסקופים אלה נמצאים על כדור הארץ.
 
כל האנרגיה שנמצאת מחוץ לתחום הנראה לא ניתנת לצפייה באמצעות העיניים שלנו ועל כן תמונות המתקבלות מהטלסקופים היעודיים להם נצבעות – על מנת לאפשר לנו לראותן וללמוד יותר על האובייקטים והאזורים הפולטים אותם.
בקרוב נפרסם פוסט על צילום אסטרונומי וכיצד מציגים בצילומים אלה גם מידע שלא נמצא בתחום האור הנראה.

מה זה חומר אפל?

שמעתם פעם את הביטוי "חומר אפל"? (באנגלית: Dark Matter).זה נשמע מפחיד, מאיים ומוזר. איך אתם מדמיינים את זה? אולי זה גז שחור? אולי זה בוץ

האבל מול ווב מתחרים על הגלקסיה NGC1566

חוזרים לגלקסיות והיום אחת המרהיבות ביותר שיש – גלקסיית המערבולת או בשם הקטלוגי הקליט – M51גלקסיה זו היא אחת הנצפות, המצולמות והנחקרות ביותר. היא קרובה

קשת כלואה בתוך ענן?

דמיינו שאתם הולכים לכם לתומכם בשדה פתוח, מרימים את הראש ורואים את התופעה המדהימה הזו שבתמונה… תופעה זו, הידועה בשם "זוהר עננים" (Cloud Iridescence) עשויה

גלקסיית המערבולת – צלילת עומק

גלקסיית המערבולת – צלילת עומק חוזרים לגלקסיות והיום אחת המרהיבות ביותר שיש – גלקסיית המערבולת או בשם הקטלוגי הקליט – M51גלקסיה זו היא אחת הנצפות,

תמונת היום (27.3.2024) לפעילות שמש

התמונה המדהימה הזו שצולמה על ידי חברנו אילן שפירא, זכתה בתחרות "תמונת היום" של העמוד הפופלרי "SOLARACTIVITY". אילן הוא מצלמי השמש הבולטים בישראל, ואנחנו ממליצים

שאלות? אנחנו כאן לכל צורך

ניתן גם להשאיר הודעה בטופס יצירת קשר: