כוכב החושך

השם המדעי לפחד מהחושך נקרא "ניקטופוביה". החושך מפחיד אותנו בגלל המסתורין, התעלומה וחוסר האונים שלנו כאשר החוש הכי חזק שלנו לאינטראקציה עם הסביבה מנוטרל. אבותינו הקדמונים שרדו יותר זמן כאשר נמנעו מהחושך, כי הם נתקלו בפחות מכשולים ובפחות טורפי לילה בעלי יתרון.

אם כן, לא מפתיע שהרבה ילדים מפחדים מהחושך, וגם אלה שהתגברו על הפחד מילדותם הצליחו לעשות זאת ככל הנראה בזכות ניסיון וחוש היגיון שמאפשר לנו להבין שאין סכנה ממשית בחדר, הרי ראית את החדר באור כבר עשרות פעמים, ואתה יודע שאין בו סכנה, אז כל שעליך לעשות, זה להושיט את היד אל מתג.

אז מה המקום הכי חשוך שאתם מכירים?

ב-2006 מחקר כוכבי-הלכת הטראנס-אטלנטי (ראשי התיבות באנגלית: TrES) השתמשו בטלסקופים אקסטרה עדינים שבבעלותם כדי לנסות לאתר כוכבי לכת על ידי מדידה וחישוב של הזמן במסלול ההקפה שלהם שבו הם מטילים צל על אותה השמש אותה שהם מקיפים.

אחד מכוכבי הלכת שהתגלה, קיבל את השם Tres-2b.

האטמוספירה של כוכב הלכת הזה כנראה מלאה בחומרים שמאוד "אוהבים" לבלוע אור. חומרים כמו נתרן גזי, אשלגן ותחמוצת טיטניום. הפלנטה הזאת כל-כך שחורה, עד שהיא מחזירה פחות אור מאשר פחם, או צבע שחור אקרילי.

פני השטח של כוכב הלכת, מחזירים פחות מ-1% אור. זה עשוי להישמע מאוד מוזר, ואפילו מאיים. יתרה מכך- אם הייתם מתקרבים אליו עם חללית, לא רק שלא הייתם רואים סתם כדור שחור ומרחף, אלא הייתם רואים אותו זוהר בצבע אדום כהה וחלש, כמו דמות שטנית ומרושעת מסרט אימה, באופן שמזכיר ברזל רותח, רק שבמקרה הזה, מדובר בכדור שחור שעושה את זה.

הסיבה שהוא זוהר באדום היא כי מדובר בכוכב לכת מאוד חם. הוא מסתובב מאוד קרוב לשמש שלו ולכן סופג כמויות אדירות של קרינה, וכתוצאה מכך, חלקה הקטן נפלט ממנו בצורת הילת אור בגוון אדום חלש.

נניח שהייתה לכם חליפה מיוחדת שמאפשרת לכם לבקר בכוכב הלכת הזה ששומרת עליכם מפני החום והקרינה שלו, (או מתופעות קטלניות אחרות ששוררות על פניו…) מה הייתם רואים?

אז כמה קילומטרים אל תוך האטמוספירה שלו – הייתם מתכסים בעלטה מוחלטת, כי כמו שאמרנו, ענק הגזים הזה מלא בחומרים שבולעים אור, והמשמעות היא, שאפילו כניסה שטחית ביותר לתוך האטמוספירה שלו תספק לכם "ראות" שבאופן מדעי, תהיה שחורה יותר מאשר לעצום עיניים! אילו הייתם מדליקים פנס, ומכוונים אותו כלפי הפנים שלכם במרחק של הזרוע המתוחה, ובעומק מספיק עמוק אל תוך כוכב הלכת הזה, האור של הפנס לא היה מגיע לעיניים שלכם כי הגז שמקיף אתכם היה מספיק לבלוע את כולו. מהצד השני, זה אומר שלא תוכלו לראות את כפות הידיים המתוחות שלכם, אפילו אם יש לכם פנס על הראש.

וזה חושך שכבר באמת מתחיל להפחיד…

רכס יאפטוס

הכירו את הרכס המשווני ביאפטוס, הירח השלישי בגודלו של שבתאי.  יאפטוס, בעל רדיוס ממוצע של 736 קילומטרים, עשוי ברובו מקרח עם תכולת סלע קטנה. רכס

כנס SpaceTech 2023

כנס SpaceTech 2023 אתמול השתתפנו בכנס SpaceTech 2023 שנערך בתל אביב. זכינו לפגוש ולשמוע את ראשי תעשיית החלל הישראלית, ולשמוע על התכניות של ישראל לטווח הארוך

שבתאי סוער

התמונה הדרמטית הזו שצולמה על ידי הגשושית קאסיני של נאס"א ב-2012, מציגה סערה על קוטבו הצפוני של שבתאי. מדובר בתמונה גולמית (Raw) – כלומר לא

העתקת התודעה למחשב – חיי נצח?

בפוסט הקודם דיברנו על האפשרויות שפרויקט נוירולינק של אילון מאסק פותח, אבל הוא רק ההתחלה של אחת מהמשימות הכי מסובכות שאנחנו יכולים לחשוב עליהן; העלאת

מטאורים – הזיקוקין של השמיים

מטאורים – הזיקוקין של השמיים מטאורים, ה"קליעים" של מערכת השמש, כשנלכדים דרך עדשת המצלמה, מגלים לנו תובנות מדעיות מעניינות. ראשית כל יישור קו – מטאור

השאירו פרטים וקבלו הודעה כשמתפרסמים תאריכים חדשים

שאלות? אנחנו כאן לכל צורך

ניתן גם להשאיר הודעה בטופס יצירת קשר: