לקרוא ספר בחלל
אם ממש בא לכם להיות לבד, נגיד, כי אתם רוצים לקרוא ספר…
המקום הכי בודד, והכי מרוחק מבני אדם שיש הוא ללא ספק החלל החיצון. נניח לרגע שאין לך בעיה להישאר בחליפה שמגנה עליך, (או אם בא לכם לדמיין שאתם בסרט מד"ב ומסיבה כלשהי אתם יכולים להישאר חשופים בחלל בלי להיפגע, גם בסדר).
אז בדמיון אתם נמצאים באזור פתוח, בלי חללית שתעטוף אתכם. ככה, בחלל.
אם נניח אתכם רחוק מאוד ממערכת השמש, רחוק מכל גלקסיה, ורחוק מכל כוכב, האם האור שלהם, המרוחק, מספיק חזק כדי שתוכלו לקרוא את הספר? האם האור של הכוכבים יהיה מספיק חזק כדי שתוכלו, נגיד, לראות את כפות הידיים שלכם?
ומה אם נהיה במסלול של כדור הארץ, (באותו המרחק מהשמש) אבל, בחלל, פשוט מחוץ לכדור הארץ? האם השמש לא תספיק כדי שתוכלו לקרוא?
אז התשובה לשאלות האללו תלוייה בכמה גורמים;
בתור התחלה, אם נניח אתכם ב"חלל עמוק" (רחוק ממערכות שמש כלשהן), האור של הכוכבים מסביב לא מספיק חזק מכדי להאיר את הספר, או את כף היד שלכם. גם אם היד שלכם הייתה מחזירה את כל האור שפוגע בה (היא לא עושה את זה), עדיין מדובר בבערך 0.0001 lux (יחידת מידה של הארה), והעין האנושית לא מספיק רגישה לאור כל-כך חלש. אז לא תוכלו לראות את היד, אבל אתם כן תוכלו לדעת שהיא שם – אם נשים את היד מול הפנים שלכם, תראו את הצללית שלה על רקע הכוכבים – דמיינו רקע של מיליוני כוכבים, וצללית שחורה של יד באמצע… אז לקרוא ספר במצב הזה גם לא בא בחשבון, הספר יראה לכם כמו בלוק שחור, כאשר הצל של הספר יסתיר את הכוכבים שסביבכם וזה כל מה שתראו.
מה לגבי מערכת השמש? אם אתם נמצאים באותו מרחק מהשמש, פשוט לא על כדור הארץ, אז השמש בשמיים תיראה לכם באותו הגודל גם בחלל, לא?
קודם כל, אין יותר "שמיים" כשלא נמצאים על כדור הארץ, אז לא בדיוק. באור היום על כדור הארץ השמיים כחולים כי האור של השמש מתפזר באטמוספירה, אבל בחלל מחוץ לכדור הארץ אין אטמוספירה, והשמש תיראה כמו כדור לבן בוהק, זורח בלבן. בזווית הנכונה, בהחלט כן תוכלו לראות את כף היד ולקרוא את הספר שלכם, אם לא מפריע לכם שהשמש תבשל אתכם ותשרוף אתכם. אם להישאר על חוף הים זמן ארוך מדי יכול לגרום לכוויות בעור, תחשבו מה השמש יכולה לעשות לכם אם אין שכבה של מאה קילומטר של אוויר שיגנו עליכם. אפילו דרך חליפה מגנה, להישאר יותר מדי זמן מחוץ לחללית זה מסוכן, גם לאסטרונאוטים שנמצאים קרוב לכדור הארץ. הקרינה והחום ישרפו אתכם חיים.
אולי מוטב לקרוא את הספר על הכורסא, בבית.
Arp-142 הפינגווין והביצה
גלקסיות הפינגווין והביצה נפגשות בריקוד קוסמי מרתק. גילוי זה מספר סיפור של יצירה, עקמומיות וכוחות נסתרים
תחנת החלל הבין-לאומית
שטה לה בגובה של 400 קילומטר מעל פני הים, תחנת החלל הבינ"ל היא מופת להישגיות אנושית ושיתוף פעולה. בואו ונלמד כמה דברים בסיסיים עליה!
השמש אצלנו במצפה – 18/4/2023
השמש אצלנו במצפה – 18/4/2023 תוך כדי ההמתנה לשיגור החללית של SpaceX הספקנו לגנוב שתי תמונות של השמש שלנו.השמש ממשיכה להתקדם לשיא מחזור הפעילות שלה
ביקור בכוכב ניוטרונים
הסודות הנסתרים של כוכבי ניוטרונים: מסע אל עולם של כבידה אדירה, צפיפות בלתי נתפסת, ופלאים אסטרופיזיקליים מרהיבים
גלקסית אנדרומדה
השכנה הקרובה – אנדרומדה גלקסיית אנדרומדה היא הגלקסיה הגדולה הקרובה ביותר אלינו – במרחק של רק 2.5 מיליון שנות אור (מהירות האור – 300,000 קילומטר
צילום שמש דרך פילטר כפול
צילום שמש דרך פילטר כפול השמש היא אובייקט נהדר. גם בצפייה וגם בצילום. השמש היא האובייקט האובייקט היחיד בשמים שאנו יכולים לראות משתנה בצורה מהירה,